A bazsalikom "ültetvény" - és ami lett belõle: olaszos bazsalikomos tészta

2014-07-06

sponsored links

Kicsi lányomnak most volt a 2. szülinapja. Ebbõl az alkalomból mindenféle rokonok sereglettek hozzánk, így elõzetesen úgy döntöttem, hogy szegény, elhanyagolt tavaszi nagytakarítást ennek apropóján fogom megejteni. Két napig ment a sika-mikálás, bútor húzogatás, ami - legyünk õszinték - egy örökmozgó kis tökmag jelenlétében nem túl egyszerû feladat. Igen kotnyeles kislányomat ugyanis minden érdekelte; a felmosóvíz felmosófej általi szétfröcsögtetésével és könyékig abban történõ pancsolással segített felmosni, élvezte, hogy a bútorok elhúzogatásával új, eddig felfedezetlen területekre juthatott, például a fotellal gondosan elbarikádozott könyvespolchoz, vagy a biztonságos helyérõl ideiglenesen a frissen kitisztított szõnyeg közepére helyezett virágtartóhoz. 
Rettenetes energiakifejtésbe került, hogy a gyermek ne csináljon több kárt mint hasznot, de azért néhány dolgon így is otthagyta azért pici keze nyomát. A frissen megpucolt üvegajtó esetében például az volt az elsõ teendõje, hogy tiszta erõbõl hozzányomta orrát és homlokát és egy úgynevezett prüszkölõ mozdulattal sikerült egy fél háztartási keksz félig megrágott darabjait egyenletesen az üvegen eloszlatnia. És ha már a virágtartót és a frissen kipucolt szõnyeget említettem, természetesen egy ébredés utáni elsõ megnyilvánulással egy nagy cserép teljes tartalmát a szõnyegre borította, majd rámutatott és közölte, hogy "Pikkos, nem jó így, Aja!" Ekkor - gonosz, elítélendõ dolog vagy sem - telefonoztam édesanyámnak, hogy nincs-e véletlenül leküzdhetetlen unoka-hiánya, mert rendbe kellene hoznom itthon néhány dolgot, amiben most egy kicsit nem tartanék igényt Hanga segítségére.

De hogy miért meséltem el mindezt? Hát azért, mert egy ilyen volumenû feladat elvégzése közben az ember nem tudja az egész délelõttjét a konyhában tölteni, következésképpen egy 20 perces étel elkészítésével kell levennie az éhes családját a lábáról. És mivel a teraszon a balkonládában ott duzzad fantasztikus bazsalikom ültetvényünk, illetve gyönyörûen virágzik az oregánó, kézenfekvõ volt ezek hasznosítása egy olaszos tésztaételben. Maga a mártás az alapvetõ olasz hozzávalókból készül: hagyma, paradicsom, fokhagyma, bazsalikom, oregánó, de tehetünk bele pirított bacont, gombát vagy szárazkolbászt is és bármilyen formátumú tésztával tálalhatjuk.


Adagolás: fél csomag (25 dkg) száraz tésztához én az alábbi mennyiségekbõl szoktam mártást készíteni:
  • 1 nagyobb fej hagyma fele
  • egy konzerv darabolt paradicsom paradicsomlében eltéve
  • két gerezd fokhagyma
  • 2 evõkanál olíva olaj
  • egy nagy csipet só és bors
  • egy-egy marék bazsalikom és oregánó (kizárólag frissbõl, a szárítottból elég egy-egy púpos teáskanálnyi)
  • lehet még bele tenni egy kis arasznyi szárazkolbászt karikákra vágva vagy 4-5 szelet bacont felkockázva, lepirítva illetve - mint esetünkben - néhány fej felszeletelt gombát
  • kb 5 dkg parmezán a tetejére, hogy igazán olaszos legyen, de ha nincs, más sajt is megteszi 

A kivitelezés nagyon egyszerû: a felkockázott hagymát kicsit dinszteljük meg az olíva olajon, kapcsoljunk nagyobb lángra és dobjuk rá a gombát, kolbászt vagy bacont is, hogy az is megpiruljon kicsit és kieressze az ízeit, majd borítsuk bele a paradicsomot, nyomjuk bele a fokhagymát, fûszerezzük, hagyjuk kettõt rottyanni és kész is. Már csak össze kell kevernünk a frissen kifõtt tésztával.



Folytats a blogon ... receptmesek.blogspot.com/2014/07/a-ba...

sponsored links

Keres?s